Něco málo z historie našeho Národního podniku.

V roce 1946 byl položen základní kámen Okula Nýrsko. Za protektorátního vedení se v Nýrsku vyráběla optika pro válečnou mašinérii. Podnik se proto snažili ozbrojené síly spojenců bombardovat. Těsně po kapitulaci Němců byla zničena velká část budovy. Po odklizení sutin z poškozených budov přišla kolem roku 1945 další rána, velmi důležitá pro chod firmy. Odsun školených neměckých zaměstnanců v souvislosti s dektery Edvarda Beneše. V československu bohužel nebyl dostatek specializovaných pracovníků a trvalo poměrně dlouho, než se podnik vrátil do původního stavu.
Prezident Beneš po návratu z exilu kvůli zhoršenému zraku používal brýle stále častěji. Nosil obruby z pravé želvoviny, které dle vzpomínek pamětníka Františka Čermáka byly vytvořeny právě v Okule Nýrsko. Paradoxní je, že je vytvořil následně odsunutý zaměstnanec německé národnosti.
Pod Národní podnik patřila i pobočka v Turnově. Pobočky spolu nicméně soupeřily a nakonec bylo rozhodnuto o přejmenování na Národní podnik Dioptra Turnov.

V roce 1951 díky pokročilému výzkumu vznikly první nylonové, vstřikované sluneční brýle. Díky materiálu, ze kterého byly vyrobeny se jim říkalo tzv. Nylonky. Ve světě z hlediska inovace něměly obdoby. Zaznamenaly velký úspěch na mezinárodním trhu. Pro československý trh tím začala éra ve velkých objemech.
Na vrcholu 50.let se brýle transformovaly do modelů "Cat´s Eyes". Lze je považovat za úplně první československé brýle, které měly tvář cíleně zdobit. Na popularitě získala i bižuterie vsazovaná technikou fasování kamenů s různobarevnými materiály, jimž vévodil celuloid.